SEP:Uprava za šume da poništi štetan javni poziv i ne dopusti zatvaranje preduzeća na Sjeveru

0
374

Stranka evropskog progresa poziva Upravu za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore da poništi Javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za 2024. godinu, jer je ovakav poziv višestruko štetan – i po radnike lokalne privrede u sjevernom regionu i po opštine i po državu.
Nije bilo potrebno da građani dopisima predsjedniku Vlade i ministrima ukazuju da država ovakvom raspodjelom koncesija za šume favorizuje velike kompanije na štetu i na račun mnogobrojnih radnika i lokalne privrede.


Ovakvom politikom će 37 preduzeća koja upošljavaju 484 radnika biti prinuđena da prestanu da rade, a to znači gubitak posla za približno ili čak egzaktno: 25 preduzeća i 207 radnika u Rožajama, 5 preduzeća i 60 radnika u Beranama, 11 preduzeća i 217 radnika u Pljevljima. Broj je nažalost daleko veći, ali ovdje navodimo samo preduzeća koja su potpisnici pisma.
Stranka evropskog progresa ima, kada je riječ o prirodnim bogatstvima i koncesijama, čvrst stav utemeljen na interesima građana i zaposlenih, a ne krupnog kapitala.


To znači da davanje šuma na korišćenje putem javnog poziva treba da bude fer i transparentno. Ne mogu se firme koje posluju duži niz godina ostaviti bez koncesije i na taj način dovesti u situaciju da moraju da stave ključ u bravu, a radnike pošalju kućama.


Ovaj javni poziv će kao posljedicu generisati manje budžetske prihode i za državu i za opštine.
Smisao javnog poziva jeste da država ostvari značajne prihode, i da s druge strane crnogorska privreda funkcioniše i ostvaruje rast.

Djela, a ne prazne priče i pogrešni ugovori!