Šahman i Šahmanović osnivaju bošnjački pokret

0
370

Novi bošnjački pokret, koji će činiti i dugogodišnji bivši funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), biće uskoro predstavljen javnosti, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista rekao je da će pokret biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, i da će u svom nazivu imati prefiks “bošnjački”. Novi politički subjekt će, kako je kazao sagovornik, „biti i demokratski, jer dio bivših funkcionera smatra da BS to nije bio, te da je u njemu bila gušena sloboda govora”.

“Tačan naziv partije još nije usaglašen, ali se razmišlja između naziva ‘Bošnjačka demokratska akcija’ ili ‘Bošnjački demokratski pokret’”, tvrdi izvor.

U novoj partiji će biti dugogodišnji funkcioner BS-a i član aktuelnog saziva Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, koji će, prema informacijama “Vijesti”, predstaviti novu ponudu Bošnjacima u Crnoj Gori. Šahman je kritikovao rad BS-a otkad je na čelu te partije Ervin Ibrahimović, novoizabrani potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Šahman je obavljao dužnosti predsjednika Mladih BS-a u dva mandata dok je na čelu te partije bio Rafet Husović, a bio je i član Glavnog odbora i Izvršnog odbora BS-a u više saziva, te portparol partije. U vrijeme kad je obavljao dužnost međunarodnog sekretara BS-a, ta partija je primljena u Evropsku narodnu partiju (EPP), a bio je i prvi predstavik BS-a u političkoj skupštini EPP-a u Briselu. Doktorand je na Univerzitetu u Sarajevu, a nedavno mu je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić za postignute rezultate tokom tih studija uručio povelju Islamske zajednice.